123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Old news

Sweets by Roy Fares

United States of Cake Premiär Torsdag 9 april!

Erik Sigblad

Roy Fares är en av Sveriges främsta konditorer med en passion för de allra läckraste och njutfulla smakerna. Nu tar han med oss till Kalifornien och de allra godaste, vackraste, maffigaste och mest frestande bakverken som USA har att erbjuda. I United States of Cakes får vi veta hemligheterna bakom en maffig double chocolate raspberry cake, hur man får till en perfekt key lime pie eller hur mycket len fyllning man kan få in i en chocolate cheesecake peanutbutter cake.

I United States of Cakes tar mästerkonditorn Roy Fares med oss på en frestande resa till sin favoritplats i världen när det kommer till bakverk, desserter och andra godsaker - Kalifornien. Med utgångspunkt i hans bok med samma namn som utsågs till världens bästa bakbok i kokboks-VM förra året får vi beskåda, inspireras av och lära oss knepen bakom de livsbejakande och maffiga bakverk som amerikaner är så bra på. Vi får följa med till Roys favoritcaféer och bagerier i delstaten och möta människor som alla är experter inom sitt område. 

Hemma i Roys kök i Stockholm blir det sen massor av bakning när han visar hur man gör en mängd goda saker inspirerade av resorna till USA. Maffiga tårtor, klassiska pajer, spännande cronuts, en mängd olika oemotståndliga cupcakes, glass, churros, cake pops och mycket, mycket mer. 

Roy får också besök i sitt kök av kända svenskar och bagar och konditorprofiler, till exempel Carina Berg, Marie Serneholt, Sebastien Boudet och Ebba von Sydow. Tillsammans bakar de läckerheter som banana cream pie, oreo chocolate cheesecake, rocky road ice cream och apple donuts.

I Kalifornien träffar han bland andra Lily som är decoration master på klassiska Magnolia Bakery, kändisfestfixaren Pauline i Los Angeles som delar med sig av sina bästa mingeltips och han bakar cheesecakes med Johnny Rocco på Roccos Cheesecakes i Santa Monica. 

Programmet har sin utgångspunkt i boken United States of Cakes (Bonnier Fakta) och produceras av Brand New Content i tolv avsnitt för sändning i Kanal 5 vår/sommar 2015. 

United States of Cakes, premiär torsdag 9 april 20.00 i Kanal 5

Dessert-tips för nyår

isabella kourieh

PANNACOTTA
MED DAIMCRUNCH

Mjölkchoklad pannacotta – 6 portioner

1 1⁄2 gelatinblad

300 g mjölkchoklad

500 g vispgrädde (5 dl)

50 g strösocker (ca 1⁄2 dl)

Pannacotta: Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädde och socker och häll det i bunken. Tillsätt gelatinbladen och mixa med stavmixer till en slät pannacotta. Häll upp blandningen i serveringsglas och låt stå i kylen i minst 3-4 timmar.

Garnering

1 dubbeldaim

200 g vispgrädde (2 dl)

kakao

Krossa daimen grovt och mjukvispa grädden. Toppa pannacottorna med detta och avsluta med att pudra lite kakao över.

POTS DE CRÉME AU CHOCOLATE 6 – 7 PORTIONER

200 g mörk choklad 55%

200 g mjölk (2dl)

350 g grädde (3 1/2dl) – (200)

150 g Färskost

1 st vaniljstång

110 g äggulor (6st)

45 g Strösocker (1/2dl)

3 g Salt (1/2tsk)

Garnering

200 g grädde

100 g hackad choklad

Hacka chokladen och lägg i en bunke. Häll upp mjölk, grädde i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i det med mjölken. Separera äggulorna från äggvitorna och lägg i en bunke, tillsätt strösocker, salt och rör om. Koka upp grädden, slå den över äggulorna, blanda väl och häll tilbaka allt samman i kastrullen. Under konstant omröring under mellan värmer röd du tills det börjar kännas krämigt. Slå det över chokladen, låt stå någon minute och mixa med en stavmixer. Fyll önskade koppar och låt sätta sig i kylen 2-3timmar. Servera med lite lättvispad grädde och hackad choklad.

CRÈME BRÛLÉE 6 PORTIONER

crème brûlée

100 g äggula (6-7)

90 g strösocker (1 dl)

1 vaniljstång

125 g mjölk, 3% (11⁄4 dl)

350 g vispgrädde (31⁄2 dl)

strösocker att strö över och bränna av

Sätt ugnen på 100 grader. Rör ihop äggulorna med hälften av sockret i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk, grädde och resterande socker och koka upp under omrörning. Plocka upp vaniljstången och häll ner vätskan i bunken. Blanda väl och häll tillbaka alltsammans i kastrullen.Värm försiktigt och under konstant omrörning upp blandningen tills den börjar bli lätt krämig och vaniljfröna inte sjunker ned I botten I kastrullen, Temperaturen får inte överstiga 83 grader.

Sila av krämen och fyll portionsformar, 9 cm i diameter, med den. Grädda mitt i ugnen i 45 – 50 minuter. Dom ska kännas lite darliga när man tar ut dom. Låt formarna svalna ute och sen i kylen minst 3 timmar.

Strö ett jämnt lager socker över brûléerna och bränn av dem med en gasbrännare.

VARFÖR FÅR VI INTE GLÄDJAS?

isabella kourieh

Alla är vi olika, vi sätter upp olika mål, vi jobbar olika hårt och vi har olika saker som är viktiga för oss i livet. Framgång för mig har aldrig handlat om att bara tjäna pengar utan att jobba efter mina drömmar och mål, mål och drömmar som jag har haft sen jag var ett litet barn och kom till Sverige. Att leva i mitt fantastiska Sverige har sina för och nackdelar... Oavsett om jag bott här i 2 eller 50 år så kommer jag alltid att anses som en invandrare, som flytt sitt hemland, trygghet, tradition, kultur för att komma till Sverige och få en ny chans till ett bra liv, och det jag otroligt tacksam över. Men dom jag tackar mest är mina föräldrar för deras otroliga mod att komma till ett helt främmande land, inte kunna språket, inte veta vart man ska bo för att dom hade mod att flytta till Sverige för mig och mina bröders skull. Men att det idag finns ett främlingsfientligt parti är för mig sjukt skrämmande och obeskrivligt som lika gärna kunde har varit det parti som ville stoppa mig och min familj från att få en ny chans till ett nytt liv i ett fantastiskt fint land. Jag tänker inte gå in på mer poletik här och ödsla mycket energi på att ta åt mig av personer som kan sätta sig bakom en datorskärm och tycka till om mig och skicka mig mail och säga ett och annat. Jag är inte rädd, jag tänker inte vara tyst utan tvärtom...

I år har jag uppnått många drömmar och mål jag har kämpat och jobbat hårt för. Jag har bott i Sverige i snart 24 år och känner mig både svensk och libanes, att jag har fördelen att ha 2 traditioner är inte mitt fel utan något jag är väldigt tacksam och glad över. Min drivkraft till att lyckas har alltid handlat om det ovan... att heltiden behöva bevisa sig och visa att man inte tillhör "den där gruppen" det partiet pratar om. I många år har jag kämpat och jobbat hårt för att uppnå många av mina drömmar som hänt i mitt liv detta år. Jag är otroligt stolt över att ha kommit från ett främmande land till ett annat främmande land och lyckats leva i min dröm. Den drömmen kommer jag aldrig låta någon ta ifrån mig....

Jag vill inte hänga ut någon person här men jag verkligen hoppas att du som läser detta kanske får dig en liten funderare över att tänka till en extra gång innan man uttrycker sig... att vara stolt över sig själv och att få glädjas åt sin framgång är inte att skryta, eller tror sig vara något bättre än någon annan. Jag har alltid tävlat mot mig själv och jämfört mig själv bara med mig själv.

Personligen är jag så trött på den svenska Jantelagen... vi måste sluta trycka ner varandra och kasta fördommar över varandra oavsett vilken religon, sexuallitet och kultur man har.... glädjas åt andra människors framgång är ett av dom bästa sakerna man kan göra som människa.

Kram på er....

LUSSEBULLAR!

isabella kourieh

Snart är det första advent, gud vad tiden går fort... Lika bra att bara hänga med :-) Här kommer recept på mina bästa lussebullar som ni kan baka i helgen.

Saffransbullar – 40 st

Fördeg

500 g Mjölk (5dl)

50 g Jäst

1 g Saffran (2påsar)

520 g Vetemjöl (8,5dl)

Deg

150 g Smör – rumstemperatur

170 g Strösocker (2 1/2dl)

2 g Salt (2krm)

320 g Vetemjöl (5,5dl)

Mandelfyllning

250 g Mandelmassa

25 g Strösocker (2msk)

3 g Vaniljsocker (1msk)

100 g Smör – rumstemperatur

Pensling & garnering

1 st ägg

Hyvlad mandel

Pärlsocker

Saffrans deg: Värm upp mjölken med saffran till finger varmt och lös upp jästen i mjölken och blanda i det med vetemjölet, knåda till lös deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör degen då 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15 min.

Blanda i dem resterande ingredienserna i fördegen och kör på mellan hastighet tills degen börjar kännas len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar och låter vila lite mellan varven. Kavla ut degen 45*70 cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord. Bred ut mandel fyllningen jämt över degen. Greppa över delen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga strängar och gör små knutar genom att snurra remsan runt 2 fingrar som en nysta. Lägg i bullarna på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk 1-2 timmar.

Sätt ugnen på 200 grader, pensla med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker och grädda mitt i ugnen på 200 grader i 13-15 min tills bullarna fått en fin gyllenbrun färg.

Mandelfyllning: Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.

EN LITEN JULTURNÉ!

isabella kourieh

Hej hej Jag verkligen önskar att jag hade hunnit få in fler städer att besöka och signera min nya bok Delicious men man får inte ihop det ibland. Men några städer får jag till och jag hoppas att vi ses där :-).

Fredag den 5 December - Jönköping - A6 kl: 16.00-17.00

Lördag den 6 December - Göteborg - Nordstan kl: 12.00-13.00

Lördag den 6 December - Götebrog - Allum Partille kl: 14.00-15.00

Söndag den 7 December - Malmö - Hansa kl: 13.00-14.00

Måndag den 22 December - Stockholm - Skärholmen centrum kl: 13.00 - 14.00

Hoppas ni haft en fin helg.

TÄVLA & VINN MIN NYA BOK DELICIOUS!

isabella kourieh

Nu har du chansen att vinna min nya bok Delicious signerad och skickad hem till dig.

Allt du behöver göra är att gå in på din instagram och ladda upp din finaste höstbild och tagga mig @royfares och #royfaresdelicious så kommer jag att välja ut 10 st vinnare som får en väldigt söt och god höst och vinter hemma :-).

Eller har du ingen instagram så kan du ladda upp bilden på facbook och #royfaresdelicious #royfares

Tävlingen kommer att pågå fram tills söndag 9 November.

Lyckas du inte vinna kan du beställa boken på adlibris genom att klicka på här

EN HELT GALEN RESA!

isabella kourieh

Hej hej Jag är just nu i USA och lanserar mina egna bakprodukter på en kanal som heter HSN, man kan säga att det är som TV-shop.

Idag var först gången som jag var med och jag måste säga att det var nog bland det galnaste men roligaste sakerna jag har gjort. Live TV som går ut till jag vågar inte äns tänka hur många och så ska man vara kreativ, glad, prata på ett annat språk och baka. Hela grejen är bara så amerikansk och jag måste säga att jag älskar det.

jag har varit så galet nervös över detta, tänk om jag typ bara fryser till och glömmer vad jag ska säga....Som tur är så gick allt jätte bra och det är alltid skönt att ha liksom sin premiär på amerikansk live tv avklarad, det är ju liksom inte varje dag man står i sådana lägen, en riktig utmaning måste jag säga. Nu har jag 3 gånger till som jag ska vara med innan jag åker hem till det fina vädret i Sverige från det jätte kalla vädret i Florida :-).

HÖSTIG ÄPPELGALETTE!

isabella kourieh

Äppel Galette – 8 bit

PajDeg:

220 g Osaltat smör – kallt

280 g Vetemjöl (4 1/2dl)

15 g Strösocker (1msk)

3 g Salt (1/2tsk)

75 g Kallt vatten (3/4dl)

1 st ägg till pensling

Pajdeg: Dela smöret i små tärningar. Lägg alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare och kör i på max hastighet i 5 sekunder, eller tills du ser att degen smulat sig. Tillsätt vatten och kör tills degen börjar att gå ihop. Man ska se små fliser av smöret kvar. Tryck ihop degen lite lätt, plasta och låt vila i kylen 20 minuter.

Topping:

4 st stora Ingrid marie äpplen – skalade och skivade

30 g Strösocker (2msk)

3 g Kanel (1/2tsk)

3 g Kardemumma (1/2tsk)

20 g Honung  (1msk)

15 g Osaltat smör

russin – cognac

hyvlad mandel

Sätt på ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en rundel 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper. Skala äpplen och skiva i lagom tjocka skivor. Lägg äppelskivorna i mitten av degen och spara en bit av kanterna så att du kan vika över. Ringla honung över och strö över strösocker, kanel och kardemumma. Lägg ut små smör kuber och vik över kanterna så att du bildera en ring. Grädda mitt i ugnen på 200 grader i 45 minuter.

Servering: Vaniljglass eller vaniljvisp

English

pie dough

220g unsalted butter - cold 280 g flour 15 g granulated sugar ( 1 tbsp ) 3 g of salt ( 1 / 2tsk ) 75g cold water 1 egg to glaze

Pastry: Cut the butter into small cubes. Add all ingredients except water in a food processor and run in at max speed for 5 seconds, or until you see that the dough crumbled themselves. Add water and process until the dough begins to go together. You should see small bits of butter remaining. Press the dough lightly, wrap and let rest in the fridge for 20 minutes.

Topping

4 large apples - peeled and sliced 30 g granulated sugar ( 2 tbsp ) 3 g Cinnamon ( 1 / 2tsk ) 3 g Cardamom ( 1 / 2tsk ) 20 g Honey ( 1 tbsp ) 15g unsalted butter raisins - cognac sliced almonds

Turn on oven to 200 degrees. Roll out dough into a circle 30 cm in diameter. Place the dough on a baking sheet with parchment paper. Peel apples and slice into bite thick slices. Add the apple slices in the center of the dough and save a bit of the edges so that you can fold over. Drizzle honey over and sprinkle with sugar, cinnamon and cardamom. Place small butter cubes and fold over the edges. Bake in the oven at 200 degrees for 45 minutes.

Serving: Vanilla ice cream

BOKMÄSSAN I HELGEN!

isabella kourieh

I helgen är det dags för den galnaste och roligaste mässan ever, nämligen bokmässan i Göteborg :-). Det är något väldigt speciellt med den mässan som är svår att beskriva med ord, men det är bara en så härlig energi där inne i mässhallen. Det jag älskar mest med den mässan är att få träffa alla er, varje gång jag sätter mig på tåget hem på söndagen så känner man mig nästan lite tom men ändå fylld med så otroligt mycket finna ord, komplimanger och kärlek från alla er. Oavsett om det är på en mässa, boksignering eller på mail ni säger något fint och uppmuntrande så ska ni veta att jag uppskattar det så sjukt mycket och det gör mig så otroligt glad och varm i hjärtat. Utan er hade inte min dröm varit möjlig.

Är ni på mässan och vill träffa mig så gäller dessa tider :-)

Lördag 27 sep - kl 16.00 - 16.30 Signerar jag tillsammans med underbara Tina Nordström - Foodbooktruck vid entrén

Söndag 28 sep - kl 12.00 - 12.20 Är jag på kockscenen och lagar något riktigt smarrigt, signering efter. Kl 13.20 - 13.30 Intervju kockscenen. Kl 14.15 - 14.45 Intervju + signering - Bonniermontern. Sist avslutar jag dagen med en sista intervju på kockscenen kl 15.50 - 16.00 :-).

Hoppas vi ses.

HÖST TAGGAD!

isabella kourieh

Sommaren säger man ibland är för kort men i år så har min sommar varit helt underbar och jag har njutit varje sekund av den, hoppas ni alla haft en lika fin och härlig sommar. Jag känner mig rätt nöjd med sol och värmen "för nu" :-), kanske skriver annat i oktober/november...men jag är riktigt taggad för hösten och alla nya utmaningar jag har satt upp för mig själv. Nu i dagarna lanserar jag min nya bok Delicious som är inspirerad av den svenska hösten och innehåller massor med härliga bilder och recept på pajer, kakor, bullar, tårtor mm, jag hoppas att ni som har mina böcker kommer att tycka om den lika mycket som jag gör och att den kan inspirera er i köket.

12 september mellan 16.00 - 18.30 kommer jag att signera min nya bok på Åhléns city i Stockholm, så vill ni ha boken signerad då hoppas jag att vi ses då :-).

PERFEKT PICKNICK DESSERT.

isabella kourieh

CHEESECAKE IN A JAR

ca 8 portioner

Smuldeg

150 g digestivekex 10 kex

40 g strösocker (½ dl)

90 g rumstempererat smör

30 g vetemjöl (½ dl)

3 g bakpulver (½ tsk)

5 g vaniljsocker (½ msk)

Cheesecakesfyllning

300 g färskost (cream cheese)

45 g strösocker (½ dl)

250 g vispgrädde (2 ½ dl)

5 g vaniljsocker (½ msk)

rivet skal och saft från 1 citron

20 jordgubbar

Smuldeg: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kexen i en matberedare till fina smulor. Häll smulorna i en bunke och tillsätt socker, smör, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Knåda ihop till en smuldeg. Strö ut degen på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna helt.

Cheesecakefyllning: Vispa färskost och socker fluffigt i en bunke. Vispa ner grädden lite i taget. Tillsätt vaniljsocker, citronsaft samt -skal och vispa tills krämen är luftig och slät. Dela jordgubbarna i bitar. Varva smuldeg, cheesecakefyllning och jordgubbar i burkar, glas eller skålar.

English

Crumble

150 g biscuits

40g caster sugar

90g softened butter

30g plain flour

3 g baking powder (½ teaspoon)

5 g vanilla powder (½ tbsp)

cheesecake filling

300g cream cheese

45g caster sugar

250 g whipping cream

5 g vanilla powder

grated zest and juice of 1 lemon

20 strawberries

Crumble: Preheat the oven to 180 degrees. Run the biscuits in a food processor to fine crumbs. Pour the crumbs into a bowl and add sugar, butter, flour, baking powder and vanilla powder. Knead into crumble. Sprinkle the dough out onto a baking sheet with parchment paper and bake in the oven for about 10 minutes. Allow to cool completely.

Cheesecake Filling: Beat cream cheese and sugar until fluffy in a bowl. Whisk in the cream a little at a time. Add the vanilla powder, lemon juice and zest and whisk until the cream is smooth. Divide the strawberries into pieces. Layer the crumble and cheesecake filling and strawberries in jars or glasses.

VILKEN KICK!!

isabella kourieh

I lördags höll jag min första kurs i amerikanska bakverk hos Magnus Johansson ute i hammarby sjöstad i Stockholm.

Jag måste erkänna att jag har varit lite nervös över att jag ska hålla kurs... men oj vad roligt det var, vilken kick!! På kursen var det 16 stycken baktokiga person som delade samma intresse för sötsaker som mig och dom fyra timmar vi hade på oss att göra cupcakes, tårtor, cheesecake och kakor bara rusade iväg.

mini cheesecakes...

Mycket smaka på fyllningar blev det. Jag undrar om dom tycker den va god? :-) hehe

Temperaturer är super viktigt när man bakar, här visar jag hur man gör en perfekt lemon curd

Citron maräng cupcakes

På lördag har jag kurs med ett nytt gäng och det ska bli riktigt roligt. Tyvärr har jag inga fler kurser inbokade men eftersom jag märkt ett stort intresse och fått massor med förfrågningar på mailen så kommer jag att boka in några fler datum, men jag återkommer om det och vart ni kan boka. Hoppas vi ses :-)

Tack bästa Karin Wimark för jättefina bilder och för hjälpen med att hålla ordning i köket :-)

EN FESTLIG BOK REALES...

isabella kourieh

Den senaste tiden har jag jobbat med en sak som tar upp den mesta tiden av mina dagar, en av anledningarna till min lilla frånvaro här på bloggen, jag får inte berätta än men lovar att berätta snart :-). Igår var jag förbi min goda vän Ebba Von Sydows bok reales, fest med systrarna von Sydow.

Jag blir alltid lika glad av att träffa denna kvinna, hon ger mig så mycket positiv energi och inspiration. Jag har nog aldrig träffa någon som har ett sådant driv, så många idéer och bollar i luften på en och samma gång. Hur hon får ihop det med familj är ett under, något jag alltid brukar säga till mig själv är att hinner Ebba hinner jag :-). Ebba kan man säga var den som från början hjälpte mig in i TV världen genom att jag fick möjligheten att vara med i Gokväll på SVT1 som hon är programledare för. Där var jag med en nästan 2 år innan jag valde att gå vidare med andra projekt. Sen den dagen är vi goda vänner och Ebba har hjälpt och stöttat mig i allt nytt man kan stöta på. En mer jordnära, varmhjärtad, ödmjuk, smart och hjälpsam person får man leta efter.

Boken som hon och hennes syster har skrivit är riktigt inspirerande med snygga bilder och underbar recept på enkla saker som passar för fest, kalas, party, kiva, mingel, examen, barndop, födelsedag eller en spontan fredagsmiddag. Att titta i boken får mig verkligen att vilja ställa till med fest, skicka ut roliga inbjudningskort och duka pampigt, om du älskar att lyxa till vissa tillfällen i livet så är denna boken något för dig. I boken finns det ett kapitel som heter bröllop där jag fick vara med :-) jag bjuder på ett recept på en enkel, elegant och ljuvligt god sommartårta som passar till bröllop eller varför inte till kalas.

En annan härlig person jag sprang på där är Mattias Kristiansson som har den kreativa bloggen Bake My Day.

Alla bilder är tagna av Kate Gabor. Tack för dom fina bilderna!

FUDGE BROWNIE

isabella kourieh

Fudge brownie - 16 bitar

Tryffel

150 g mörk choklad, 55 %

150 g vispgrädde (1 ½ dl)

flingsalt att strö över

Brownie

150 g osaltat smör

250 g strösocker (2 ¾ dl)

70 g kakao (1 ½ dl)

3 g salt (½ tsk)

3 g vaniljsocker (1 tsk)

110 g ägg (2)

60 g vetemjöl (1 dl)

Tryffel: Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden, häll den över chokladen och låt stå i några minuter tills chokladen har smält. Rör ihop till en slät och fin tryffel. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur.

Brownie: Sätt ugnen på 160 grader. Smörj kanterna på en bakform, 20 x 20 cm, med smör och täck bottnen med bakplåtspapper. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt socker, kakao, salt och vaniljsocker och blanda. (Det kan se lite grynigt ut nu, men mjölet kommer att få smeten att gå ihop och bli slät och fin.) Vispa försiktigt ner 1 ägg i taget, eller använd en slickepott att blanda med tills varje ägg har arbetats in. Vänd slutligen ner vetemjölet och blanda ihop till en slät smet.

Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 20–22 minuter. Låt svalna.

Ta ut kakan ur formen och ta bort bakplåtspappret. Vänd kakan upp och ner och bred tryffeln ovanpå. Om tryffeln är för lös för att breda räcker det med en stund i kylen för att den ska stelna en aning. Låt sedan kakan stå i kylen så att tryffeln stelnar ordentligt, 40–50 minuter. Serveras rumstempererad.

English

Fudge brownie - 16 pieces
truffles
150 g dark chocolate , 55%
150g whipping cream
salt flakes to sprinkle over
brownie
150g unsalted butter
250g caster sugar
70g cocoa
3 g of salt ( ½ teaspoon )
3 g vanilla sugar ( 1 tsp )
110 g eggs (2)
60g plain flour
Truffles: Chop the chocolate and place in a bowl. Boil the cream , pour it over the chocolate and let stand for a few minutes until the chocolate has melted. Stir together until smooth and fine truffles. Cover with plastic wrap and let stand at room temperature.
Brownie: Preheat the oven to 160 degrees . Grease the edges of the baking dish , 20 x 20 cm, with butter and line the base with baking paper. Melt the butter over low heat in a saucepan. Add sugar , cocoa , salt and vanilla and mix. ( It may look a little grainy now, but the flour will get the batter to make ends meet and become smooth and fine. ) Whisk gently down one egg at a time, or use a spatula to mix with until each egg has been incorporated . Turning finally the flour and mix to a smooth paste .
Spread batter evenly in pan and bake in the oven for 20-22 minutes. Allow to cool .
Remove the cake from the mold and remove the parchment paper . Turn the cake upside down and spread the truffle on top. If truffles are too loose for wide is enough for a while in the fridge for it to harden slightly. Then let the cake stand in the fridge so that the truffle solidify properly , 40-50 minutes. Serve at room temperature.

BORTA BRA MEN HEMMA BÄST!

isabella kourieh

För några veckor sen var jag i Thailand där jag haft det helt magiskt, verkligen paradiset! Kom hem och några dagar senare bar det av till NY och Chicago där jag gått på en mässa, träffat intressanta människor och jobbat på ett projekt som jag ska lanseras i höst.

Jag kan berätta att jag håller på ta fram en egen serie av bakprylar, allt från vispar, bunkar, bakformar, spritspåsar osv men kommer berätta mer om det längre fram, Känns riktigt kul att få designa sina egna verktyg och vara med från början till slutprodukten.

Jag har jobbat med detta i några månader nu och äntligen fick jag se lite prover, jag längtar och det känns lite smått overkligt men galet kul.

Mässan var fylld av rockstarts (kockar) En av dom jag sprang in i är Buddy, MR Cake boss som är en stor inspiration till mig... jag måste erkänna att jag blev lite startrucked :-)

Sitter på flygplatsen i NY nu, jag älskar att resa och att vara i NY men jag måste erkänna att det ska bli väldigt skönt att få komma hem och sova i sin egen säng och bara få vara hemma igen, borta bra men hemma bäst :-).

BROWN SUGAR SHORTBREAD

isabella kourieh

Brown sugar shortbread - 20 kakor

270 g rumstempererat smör

70 g farinsocker (1 dl)

300 g vetemjöl (5 dl)

300 g mörk choklad

Shortbread: Sätt ugnen på 165 grader. Vispa smör och farinsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Lägg degen på en mjölad arbetsyta och arbeta degen tills den blir jämn, tillsätt extra mjöl om degen känns lite kladdig.

Täck en skärbräda med lätt mjölat bakplåtspapper. Kavla ut degen till en rektangel, 25 x 15 cm, ovanpå skärbrädan. Låt skärbrädan stå i kylen i 20 minuter.

Skär rektangeln i 20 rutor, 2 ½  x 7 ½ cm. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och pricka dem med en gaffel. Grädda kakorna mitt i ugnen i 20–22 minuter, Låt svalna helt.

Hacka chokladen, lägg den i en bunke och smält den försiktigt i mikro eller i ett vattenbad. Doppa ena änden av kakorna i chokladen, lägg kakorna på ett bakplåtspapper och låt chokladen stelna. Förvara sedan kakorna torrt.

English

Brown sugar shortbread - 20 cookies
270g softened butter
70g brown sugar
300g plain flour
300g dark chocolate
Shortbread: Preheat the oven to 165 degrees. Beat butter and brown sugar fluffy in a bowl. Add the flour and mix into a dough. Place the dough on a floured work surface and knead the dough until smooth, add extra flour if the dough feels a little sticky.
Cover a cutting board with lightly floured parchment paper. Roll out the dough into a rectangle, 25 x 15 cm, on top of the cutting board. Allow the cutting board in the fridge for 20 minutes.
Cut the rectangle into 20 squares, 2 ½ x 7 ½ cm. Place the cookies on the baking sheet with parchment paper and plot them with a fork. Bake the cookies in the oven for 20-22 minutes, let cool completely.
Chop the chocolate, put it in a bowl and melt it gently in the microwave or in a water bath. Dip one end of the cookies into the chocolate, place the dough on a baking sheet and let the chocolate harden. Then store the cookies dry.

JUST A DELICIOUS CAKE!

isabella kourieh

Milk chocolate and salted caramel cake 10-12 bitar Foto: Thomas Hjerten - hembakat

Tårtbottnar

330 g vetemjöl (5 ½ dl)

450 g strösocker (5 dl)

120 g kakao (3 dl)

10 g bikarbonat (2 tsk)

10 g bakpulver (2 tsk)

12 g vaniljsocker (1 ½ msk)

10 g salt (1 ½ tsk)

165 g ägg (3, rumstempererade)

350 g rumstempererad mjölk (3 ½ dl)

180 g vegetabilisk olja (2 dl)

300 g kokande kaffe (3 dl)

Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen  lite i taget av kaffet och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formar och grädda mitt i ugnen i 50–55 minuter. Prova med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.

Saltkola sås

50 g Glykos

100 g Strösocker (1 1/4dl)

100 g Grädde (1dl)

30 g Smör

Flingsalt – smaka av tills du tycker att det är lagom salt.

Saltkola sås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull, ta i lite i taget av strösockret och bland runt tills du har en fin och gyllenbrun karamel. Försiktigt tar du i gärdden lite i taget medans du balandar. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak, men var inte rädd med att gå i med salt då det blir en härlig brytning i tårtan.

Marshmallowfyllning

250 g rumstempererat osaltat smör

120 g florsocker (2 dl)

3 g vaniljsocker (1 tsk)

213 g marshmallow fluff (1 burk)

Marshmallowfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallow fluff och vispa ihop till en slät fyllning.

Smörkräm

300 g Mjölk choklad

300 g rumstempererat osaltat smör

8 g vaniljsocker (1 msk)

150 g äggvitor (4–5)

220 g strösocker (2 ½ dl)

1 nypa salt

Smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm tills alla socker kristaller har smält, vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Går bra att göra dagen innan och ha den stående ut i rumstemperatur, mycket smidigare att jobba med den då.

Montering:

  1. Bred ut ett jämt med marshmallowfyllning på botten och ringla över saltkola, upprepa på nästa våning.
  2. Lägg på botten nr 3 och stryk upp tårtan slät med smörkräm och ställ in i kylen 30 minuter. Stryk upp tårtan med resterande smörkräm. För att göra så att tårtan ser sådär snurrad ut som min då tar man och lägger tårtan på ett snurrfat. Snurrar på fatet samtidigt som man håller en tesked emot och går uppåt eller så tar man en liten pallet. Öving ger färdighet.

ÄR ATT VARA STOLT SOM ATT SKRYTA?

isabella kourieh

Jag insåg idag att jag inte har skrivit något på bloggen på över en månad, men oj vart tog tiden vägen? Jag brukar annars tycka att januari är en rätt tråkig och seg månad där det inte händer sådär jätte mycket. Nytt år och nya utmaningar, jag är riktigt laddad för vad 2014 har att erbjuda såhär 1 månad in på nya året. Som så många andra har jag också satt upp en massa mål som jag vill uppnå, både jobbrelaterade och personliga, vissa mer realistiska än andra. Jag tycker att det är helt ok att få drömma lite också :-). Vad har ni satt för mål 2014?

I början av december var jag i USA och testfilmade för ett projekt jag länge haft en dröm om att få göra. Nu ser det ut som om det håller på att gå igenom och jag hoppas kunna berätta mer om det snart när allt är klart, känns lite galet och smått overkligt bara.

I lördags började jag med ett nytt projekt, en nya bok som kommer ut i höst. Boken har inget namn än men något ska man väl kunna komma på. Tema på boken kommer vara höst och vinter så har ni något fyndigt förslag kan ni ju tipsa mig :-). Det är alltid lite små pirrigt och en konstig känsla när man drar igång med ett nytt bokprojekt. Många tankar som snurrar.. kommer detta bli bra, är detta en bra och tydlig idé, kommer ni tycka om det, är den spännande, innehåller den bra och intressanta recept, ja listan kan bli lång... samtidigt som det är så galet kul att ha en idé i tankarna och sedan se det växa fram i bokform. Jag kan inte riktigt förstå att detta är min tredje bok jag håller på med och efter att min senaste bok United states of cakes fått så fin respons av så många så vill jag självklart att den tredje boken ska bli minst lika bra.

Ibland får jag känslan av att det är lite fult att nästan vara stolt över saker man har gjort, att vara stolt och prata om det blir i många människors ögon som om man skryter. Jag vet inte varför jag kan känna så eller om det bara är den svenska jantelagen som säger att man inte får sticka upp och tro att man är bättre än andra på något sätt.  Jag kan tycka att vara stolt och att tro att man är bättre än någon annan är två helt olika saker. Oavsett om du är en kändis eller inte, framgångsrik eller inte så måste vi kunna få vara stolta över saker som man gör i livet utan att vi direkt tolkar det som om personen i frågan skryter eller tror sig vara bättre än någon annan.

Jag är sjukt stolt över min senaste bok United states of cakes som kommer publiceras i USA, Tyskland och Norge. Extra bonus är att den kommit till final i cook book awards och tävlar i kategorin best US Cuisine, vinner jag där är man best in the world vilket känns helt galet men hade varit rätt häftigt. Jag tar aldrig saker för givet och att veta att man gjort en bok hemma i sitt lilla kök i gamla enskede som tagit sig så långt, inspirerat tusentals människor att baka hemma i sitt kök gör mig STOLT och det betyder inte att jag anser mig bättre än någon annan. Så en av sakerna jag har lovat mig själv i år är att det är OK att vara stolt över saker man har gjort och som man är nöjd med det tycker jag att ni också ska vara, låt oss fira ett stolt 2014 :-).

GRÄDDKOLA MED FLINGSALT

isabella kourieh

Foto: Andy Prhat

Kola

1/2 st Vaniljstång

200 g Grädde (2dl)

3 g Vaniljsocker (1tsk)

80 g Smör

170 g Glykos

260 g Strösocker (3dl)

Fling salt

200 g Mörk choklad - doppning

Kola: Smörj en lagom stor form (sockerkakas form) med matolja på sidorna och lägg bakplåtspapper i botten. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna och lägg det i en kastrull tillsammans med grädde, vaniljsocker och smör, värm på tills smöret har smält. I en annan kastrull kokar du upp glukos, häll i lite i taget av socker och blanda, låt sedan allt koka till 168 grader eller tills den fått en fin gyllenbrun färg. Plocka upp vaniljstången från grädden och häll försiktigt i grädden i sockret och glykosen och koka igen till 123 grader. Rör om mellan varven annars är det risk att kolan kan brännas i botten. Häll upp kolan i formen och låt svalna 3 - 4 timmar i rumstemperatur eller i kylen då blir det lättare att dela kolan i bitar.

Smält chokladen, Dela kolan i lagom stora bitar och doppa varje bit i choklad och lägg över på plåt med bakplåtspapper. Strö lite fling salt över och låt stelna. Rekommenderar att man tempererar chokladen.

ANOTHER DREAM COME TRUE!!

isabella kourieh

Jag är så sjukt glad idag!!!

En av mina drömmar här i livet var att få någon av mina böcker att bli översatta och publicerade i andra länder. Idag ringde dom mig från bonnier och berättade att min bok United states of cakes kommer att översättas och publiceras i Tyskland, Norge och USA.. känns helt sjukt kul och lite overkligt.

United states of cakes är en bok som för mig står mig väldigt varmt om hjärtat och skapades under en period i mitt liv där vissa saker var lite tungt. Att den sen blev så bra och uppskattad av så många värmer i hela hjärtat.

En sak jag har lärt mig detta år är att allt som händer i livet har en mening, det kanske inte känns så just då men idag kan jag säga att det stämmer :-).

English
I am so happy today.
One of my dreams in life was to get one of my books to be translated and published in other countries. Today my publisher called me and told me that my book United states of cakes will be translated and published in Germany, Norway and the United States .. feels quite crazy, fun and a bit surreal.
United states of cakes is for me very dear to my heart and was created during a period in my life where some things were a bit heavy. That It then became so appreciated by so many heats in the whole heart.
One thing I have learned this year is that everything that happens in life has a reason :-).