123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Old news

Sweets by Roy Fares

ÄPPELPAJ DE LUXE

isabella kourieh

Det finns verkligen inget godare än en riktigt god äppelpaj gjord på svenska äpplen. Här kommer ett recept som jag har med i min bok sweet. Den tar lite tid men jag lovar du kommer inte att bli besviken :-)

ÄPPELPAJ DE LUXE - 10–12 bitar

Mördeg

120 g rumstempererat smör

180 g vetemjöl (3 dl)

60 g florsocker (1 dl)

20 g äggula (1)

mördegsbotten: Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform med löstagbar kant, 22 cm i diameter. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.

Mazarinfyllning

190 g mandelmassa

2 g kardemumma (1 tsk)

80 g rumstempererat smör

50 g ägg (1)

50 g äggula (3)

mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke.Tillsätt karde- mumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning

4 äpplen

2 g kardemumma (1 tsk)

8 g malen kanel (1 msk)

50 g flisad sötmandel (3⁄4 dl)

50 g flytande honung (2 msk)

40 g råströsocker (1⁄2 dl)

äppelfyllning: Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havrecrumble

50 g strösocker (1⁄2 dl)

90 g vetemjöl (11⁄2 dl)

20 g havregryn (1⁄2 dl)

2 g bakpulver (1⁄2 tsk)

60 g rumstempererat smör

havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke.Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Vaniljsås

150 g äggula (8)

180 g strösocker (2 dl)

1 vaniljstång

600 g vispgrädde (6 dl)

150 g mjölk (11⁄2 dl)

35 g osaltat smör

vaniljsås: Blanda äggulor och strösocker i en bunke. Dela vanilj- stången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem samt stången i en kastrull.Tillsätt grädde och mjölk och koka upp. Plocka upp vaniljstången, häll ner den varma väts- kan i bunken och blanda väl. Häll sedan alltsammans i kastrullen och koka varsamt och under konstant omrör- ning upp tills blandningen börjar tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret. Låt svalna.

Sätt ugnen på 175 grader. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö smul- degen över och grädda i mitten av ugnen i 35–40 minuter. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsåsen.