123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Old news

Sweets by Roy Fares

JUST A DELICIOUS CAKE!

isabella kourieh

Milk chocolate and salted caramel cake 10-12 bitar Foto: Thomas Hjerten - hembakat

Tårtbottnar

330 g vetemjöl (5 ½ dl)

450 g strösocker (5 dl)

120 g kakao (3 dl)

10 g bikarbonat (2 tsk)

10 g bakpulver (2 tsk)

12 g vaniljsocker (1 ½ msk)

10 g salt (1 ½ tsk)

165 g ägg (3, rumstempererade)

350 g rumstempererad mjölk (3 ½ dl)

180 g vegetabilisk olja (2 dl)

300 g kokande kaffe (3 dl)

Tårtbottnar: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla 3 springformar, 22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt slutligen  lite i taget av kaffet och blanda. Fördela den tunna smeten jämnt i alla 3 formar och grädda mitt i ugnen i 50–55 minuter. Prova med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt alla bottnar svalna helt och ta sedan ut dem ur formarna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.

Saltkola sås

50 g Glykos

100 g Strösocker (1 1/4dl)

100 g Grädde (1dl)

30 g Smör

Flingsalt – smaka av tills du tycker att det är lagom salt.

Saltkola sås: Värm glykosen i en tjockbottnad kastrull, ta i lite i taget av strösockret och bland runt tills du har en fin och gyllenbrun karamel. Försiktigt tar du i gärdden lite i taget medans du balandar. Ta bort kolan från värmen och lägg i smöret och blanda. Smaksätt med salt efter tycke och smak, men var inte rädd med att gå i med salt då det blir en härlig brytning i tårtan.

Marshmallowfyllning

250 g rumstempererat osaltat smör

120 g florsocker (2 dl)

3 g vaniljsocker (1 tsk)

213 g marshmallow fluff (1 burk)

Marshmallowfyllning: Vispa smör, florsocker och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Tillsätt marshmallow fluff och vispa ihop till en slät fyllning.

Smörkräm

300 g Mjölk choklad

300 g rumstempererat osaltat smör

8 g vaniljsocker (1 msk)

150 g äggvitor (4–5)

220 g strösocker (2 ½ dl)

1 nypa salt

Smörkräm: Hacka chokladen och smält den försiktigt i ett vattenbad eller i mikron. Låt svalna till ljummen temperatur. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och värm tills alla socker kristaller har smält, vispa med en handvisp mellan varven. Ta bort skålen från värmen, vispa med en elvisp tills marängen är styv och har svalnat. Vispa sedan ner lite i taget av smöret och därefter chokladen. Går bra att göra dagen innan och ha den stående ut i rumstemperatur, mycket smidigare att jobba med den då.

Montering:

  1. Bred ut ett jämt med marshmallowfyllning på botten och ringla över saltkola, upprepa på nästa våning.
  2. Lägg på botten nr 3 och stryk upp tårtan slät med smörkräm och ställ in i kylen 30 minuter. Stryk upp tårtan med resterande smörkräm. För att göra så att tårtan ser sådär snurrad ut som min då tar man och lägger tårtan på ett snurrfat. Snurrar på fatet samtidigt som man håller en tesked emot och går uppåt eller så tar man en liten pallet. Öving ger färdighet.