123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Old news

Sweets by Roy Fares

NYA SPÄNNANDE SMAKER, CHECK IT OUT!

isabella kourieh

Förra veckan gjorde jag ett kul jobb med drycken Ramlösa.

Lagom till försommaren landar Ramlösas nya smaker Sicilian lemon & raspberry och Key lime & pineapple i butiken. Smakinspirationen kommer från Sicilien och Key West, två platser i världen där citron och lime är som allra bäst. Jag skulle ta fram två desserter som var passande till dessa smaker. Så det föll rätt så naturligt på att göra Key Lime Pie som är så gott. Den andra smaken citron från Sicilien och hallon var lite svårare. Men jag tänkte som såhär - tiramisu är typ Italiens stolthet, så varför inte göra en så kallad "tiramisu" fast med citron mousse och hallon som jag sen döpte till Lemonesu, väldigt roligt och passande namn :-), här har ni recepten.

Lemonesu (6 - 7 portioner)

Lemon curd

100 g citronsaft (2st)

180 g strösocker (2dl)

30 g äggula (2st)

55 g ägg (1st)

100 g osaltat smör

Hallonsås

300 g hallon

65 g strösocker (3/4dl)

50 g vatten 1 st citron

Citronmousse

250 g mascarpone

200 g grädde

Lemon curd: Pressa citronsaft och lägg i en kastrull tillsammans med strösocker. Blanda äggula och ägg i en bunke. Koka upp citronsaft och strösocker och häll det över äggen och blanda väl. Sänk värmen på spisen och häll tillbaka allt i kastrullen, under konstant omröring värmer du på allt tills den börjar tjockna till lite lätt. Häll över curden i en ren bunke och klicka i smöret, blanda väl till en slät smet. Plasta och låt svalna helt i kylen, minst 2-3 timmar.

Hallon dränkning: Värm på hallon, strösocker, vatten och citronjuice i en kastrull tills det börjar koka och hallonen blivit mjuka. Mixa allt med en stavmixer och häll det genom en sil så att du får en len och fin hallonsås.

Citronmousse: Vispa mascarpone med grädde, lite i taget, till en fast kräm. Vispa sedan i hela satsen Lemon curd, vispa tills moussen känns lagom fast och krämig.

Montering

Lägg några bitar lady finger kex i botten av dessertglasen Häll på hallonsås Lägg på ett lager citronmousse och upprepa en gång till Dekorera med färska hallon

Key Lime Pie (8st portionspajer)

Mördeg

120 g smör - rumstemperatur

60 g florsocker (1dl)

180 g vetemjöl (3dl)

20 g äggula (1st)

Lime fyllning

125 g lime saft (5st)

400 g kondenserad mjölk (1 burk)

10 g vaniljsocker (1msk)

30 g äggula (2st)

110 g ägg (2st)

Mördeg: Knåda samman alla ingredienser i en bunke för hand eller i en matberedare till en deg. Plasta degen och låt vila i kylen i 20 minuter. Ta ut degen, knåda lite lätt och kavla ut på ett mjölat bord 3 ␣ 4 mm tjock och ta ut 8 bottnar med en rund utstickare. Fodra runda bakformar som är 8 cm i diameter och se till att degen går över kanterna, skär bort överflödig deg, nagga botten med en sked och stoppa in formarna i frysen i 20 - 30 minuter. Sätt ugnen på 180 grader, grädda bottnarna i 10 minuter tills de fått en fin färg, ta ut och låt svalna helt innan du vänder ur dem ur formarna.

Fyllning: Sätt ugnen på 170 grader. Pressa limen och häll saften i en bunke, blanda i kondenserad mjölk, vaniljsocker och blanda väl med en slickepott. Blanda försiktigt i äggulorna och äggen till en slät fyllning. Dela upp fyllningen i de förbakade pajskalen. Grädda mitt i ugnen på 170 grader i 11 - 13 minuter, låt svalna.

Dekorerar med en klick vispad grädde och en ananasskiva.