123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Om Roy

 

Biografi


Du är från Libanon och flyttade till Sverige som sexåring. Vad har du med dig från uppväxten där idag?

Hur otroligt viktigt det är med släkt och familj. Men också varför mat är så viktigt. Jag är uppväxt med stora bullriga middagar flera gånger i veckan, där maten är navet som samlar både släkt och vänner. På samma sätt vill jag idag göra bakning till ett härligt sätt att umgås med sina vänner. Jag har även fått en stor respekt och kärlek för olika kulturer, vilket jag ständigt använder i mitt arbete. När man blandar olika världar uppstår något verkligt speciellt”. 

 

Din talang för bakning uppmärksammades redan i tidiga tonåren. Var det redan då drömmen om att bli konditor föddes?

Jag var ganska stökig som barn. Kanske inte helt hopplös, men jag var alltid intresserad av allt annat än det man skulle göra för stunden. Men när jag lagade mat och bakade förvandlades min stökighet till kreativitet. När jag blickar tillbaka inser jag hur otroligt viktigt det har varit att ha starka förebilder runt omkring som uppmuntrade denna egenskap hos mig.

 

Samma år som du fick ditt gesällbrev, ställde du upp i SM för unga bagare och vann?

Jag är mycket tävlingsinriktad som person och älskar att utmana mig själv. Det spelar ingen roll om det handlar om basket eller göra det bästa bakverket. Jag tror alltid att jag kan bli bättre och vill mäta mig mot de bästa för att växa. När jag vann SM förstod jag på allvar att jag har en talang jag skulle ta vara på. Sedan kom jag även trea i EM för unga bagare, vilket satte fart på min karriär och med jobb på anrika Tössebageriet i Stockholm.

 

Den 14 november 2010, blev du årets konditor i Sverige. Vad har det betytt för dig?

Väldigt, väldigt mycket. Just den dagen var jag bäst i Sverige. Det kan ingen någonsin ta ifrån mig. Det skapade en känsla hos mig att absolut ingenting är omöjligt och öppnade dörren till så mycket spännande.

 

66912_442738550809_658965809_5878198_6554216_n.jpg

Hur går du tillväga när du ska ta fram ett nytt recept?

Allt går att göra godare. Varje recept handlar om att göra val – och att göra rätt val. Jag börjar med vilken typ av bakverk det ska vara. Sedan väljer jag hur jag kan utveckla degen, vilka råvaror ska jag välja och framförallt hur jag ska kombinera smakerna på bästa sätt. Valmöjligheterna är oändliga, vilket gör att jag hela tiden utvecklas.

 

Dina kakor och tårtor är väldigt vackra?

Jag ser mig som en matkonstnär. Det första intrycket du får från en kaka eller dessert är med ögonen. Det visuella spelar en mycket viktig roll i mitt arbete, oavsett om jag skriver en bok, lägger upp ett recept på bloggen eller bakar i TV. Jag älskar den kreativa delen i mitt yrke.


Hur tänker du kring råvaror?

Jag är verkligen ingen råvarusnobb. Vill jag göra en kaka med marshmallows eller oreo-kakor i så gör jag det. Det är helt okej att ta genvägar, men det är klart om det är en dessert där choklad är en bärande ingrediens så väljer jag en god choklad av hög kvalitet. Men sedan är jag alltid nyfiken på att testa nya råvaror för att hitta nya smaker.


Du måste vara otroligt bra på att kombinera smaker. Hur tänker du när du kombinerar smaker i ett nytt recept?

Jag jobbar med ganska få och rena smaker. När det gäller smak så gäller less is more, max tre-fyra stycken är det som går att urskilja. Sedan jobbar jag mycket med texturen, vilket också påverkar smaken. Jag vill gärna ha något krämigt, något fluffigt och något som är crunchy. Sedan vill jag jobba efter säsong, med till exempel bär på sommaren och äpplen och nötter på hösten.


Hur mycket är kemi och hur mycket är känsla när det gäller bakning?

Bakning är mycket kemi. Visst får du en känsla för konsistens på degar och krämer efter ett tag, men grunden är kemi. Allt du tillsätter i ett recept har en funktion för resultatet och det är det som är så häftigt. Exempelvis, mjöl och vätska som bearbetas bildar gluten. Man startar en reaktion.


Är det därför du ofta betonar vikten av att väga ingredienserna?

Många hemmabagare blir frustrerade över att resultatet skiljer sig åt varje gång. När du väger ingredienserna noga får du samma goda kaka varje gång. Mina recept är mitt varumärke och när du bakar efter dem ska kunna lita på att det blir lika gott varje gång.


2012 kom din första receptbok "Sweet", med smaker från Frankrike, Sverige och USA? Varifrån kommer din inspiration?

I Sverige inspireras vi mycket av Frankrike och sedan finns det en hatkärlek till USA som jag tycker är spännande. Boken var ett sätt för mig att presentera recept som var enkla att göra hemma i köket.


Din bok ”United states of cakes” har fått pris som världens bästa. Min erfarenhet av amerikanska bakverk är att de är otroligt vackra, men samtidigt väldigt söta. Du har därför gett dem din twist. Vad innebär det?

Det handlar mycket om att utveckla det som finns. Många amerikanska bakverk har till exempel frosting. Görs den av bara smör och florsocker blir det ganska trist, men tillsätter man lite maräng och choklad blir det plötsligt väldigt gott. 


Vi kommer att få se mer av amerikanska bakverk i vår?

Ja, då är jag programledare i Kanal 5 för programmet ”United states of cakes”, där jag reser runt i USA och bakar recept ur boken tillsammans med många sköna gäster.


Du är sockerbagare och samtidigt extremt vältränad. Hur går det ihop?

Jag jobbar med njutning och man kan inte njuta jämnt. Jag tror på en bra balans mellan njutning, mat och träning.”


Din blogg och ditt instagram-konto är väldigt populärt. Finns det något negativt med uppmärksamheten?

Till 99 procent är reaktionerna positiva. Men när du blir en offentlig person tar sig en del personer rätten att tycka till om en. Och även om jag har ett gott självförtroende så blir jag ledsen när folk skriver att jag är värdelös. Men i de allra flesta fall så får jag så grymt mycket stöd och uppskattning från mina följare. Jag är emot jantelagen i Sverige. Om det går bra för dig var stolt och bygg ditt självförtroende, så vågar du vara ännu mer kreativ och gå emot strömmen.


Din nya bok Delicious handlar är härliga recept för höst och vinter. Vad vill du att läsaren tar med sig från den?

Det är min tolkning av klassikern ”Sju sorters kakor”. Jag utgick också från höst och vinter. Det är årstider då vi sitter inne mycket i Sverige. Då är bakning den perfekta sysselsättningen. Du får både en härlig stund för dig själv när du bakar och en anledning att bjuda hem dina vänner för att smaka.


Vad är svenska bakverk för dig?

Mazariner, toscakaka och framförallt småkakorna. Jag älskar småkakor. Sedan är den svenska fikakulturen väldigt speciell. Det är härligt att gå in på ett konditori och kunna välja mellan 10-15 olika småkakor.


Du har redan förverkligat många av dina drömmar, men vad drömmer du om nu?

Jag har en passion för sötsaker och älskar att dela med mig av den i tv-program, böcker och i mina egna kanaler som hemsidan, Facebook och Instagram. Varje gång en läsare eller tittare hör av sig efter att ha lyckats i köket hemma är en belöning för mig. Jag vill också gärna locka fler unga att bli konditorer. Är du kreativ, gillar sötsaker och är beredd att jobba hårt är det ett underbart yrke.


Men vill du inte driva ett eget konditori eller café?

Inte just nu, så vill du ha en tårta från Roy Fares får du baka den själv, ha ha. Men det är klart att det finns en dröm om att någon gång i framtiden starta ett eget mysigt ställe.


Vill du ta del av Roys intressanta, roliga och vackra recept?