123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Kanelbullar

Recept (Svenska)

Kanelbullar

isabella kourieh

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

15 bullar

Vetedeg:

30 g röd jäst
200 g mjölk, 3% (2 dl)
410 g vetemjöl (7 dl)
1 ägg (55 g)
2 g salt (½ tsk)
7 g malen kardemumma (1 msk)
80 g smör
90 g strösocker (1 dl)
1 st ägg till pensling

 

 

Smörj sidorna på en bakform, 32 x 22 cm, och täck bottnen med bakplåtspapper. Smula ner jästen i en bunke, gärna hushållsassistent. Värm mjölken till fingervarmt, häll den i bunken och lös upp jästen. Blanda i resterande ingredienser och kör någon minut på låg hastighet. Öka hastigheten och kör så i 8–10 minuter, eller tills degen känns spänstig och har fått en fin, glansig yta. Lägg ut degen på en mjölad arbetsyta och låt den vila 5-10 minuter. Kavla ut degen till en platta, 50 x 30 cm. Bred på fyllningen jämnt och strö över russinen. Rulla med lite spänning ihop till en rulle från långsidan.Dela degen i 15 bitar och lägg bitarna i formen. Täck bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, det tar 1 ½–2 timmar. Sätt ugnen på 190 grader. Pensla bullarna med ägg, sätt in formen mitt i ugnen och grädda i 22–25 minuter, bullarna ska få en fin gyllenbrun färg. Låt bullarna svalna helt.

 

Fyllning:

200 g mandelmassa
250 g rumstempererat smör 
45 g strösocker (½ dl)
14 g malen kanel (2 msk)
80 g russin (1 dl)

Lägg mandelmassan i en bunke (grovriv den eventuellt först). Blanda ner smöret i omgångar och tillsätt socker samt kanel. Blanda ihop ordentligt.

 

Glasyr:

25 g mjölk (1/4 dl)
20 g smör
180 g florsocker (3 dl)
3 g vaniljsocker (1 tsk)

Värm mjölk och smör i en kastrull tills smöret har smält. Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa på låg värme ihop till en fyllig glasyr. Häll glasyren över bullarna och låt den stelna.