123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Peanutbutter Donuts

Recept (Svenska)

Peanutbutter Donuts

isabella kourieh

25-30 stycken

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Donuts: 
 

350 g mjölk, 3% (3 ½ dl)
15 g jäst
90 g strösocker (1 dl)
6 g salt (1 tsk)
110 g ägg (2)
15 g äggula (1)
70 g rumstempererat osaltat smör 
750 g vetemjöl (12 ½ dl)
1 liter vegetabilisk olja till fritering

Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Lös upp jästen med mjölken i en matberedare och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt socker, salt, ägg, äggula, smör och ¾ av mjölet. Arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet, tillsätt resten av mjölet och arbeta degen på medelhastighet tills den börjar släppa kanterna. Läg degen på ett mjölat bakplåtspapper, täck med bakduk och låt vila i 20 minuter. Flytta degen till en mjölad arbetsyta och kavla försiktigt ut degen till en cirka 1 ½ cm tjock platta. Ta med hjälp av en utstickare, diameter 7–8 cm, ut 25–30 rundlar och lägg dem på en plåt med mjölat bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1 ½ timme. Hetta upp oljan till 180 grader i en kastrull med höga kanter och fritera munkarna i cirka 30 sekunder på varje sida, eller tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Plocka upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Låt munkarna svalna helt.

 

 

Fyllning:

 

300 g färskost (cream cheese)

130 g creamy jordnötssmör (1 dl)

180 g florsocker (3 dl)

 50 g visprädde (½ dl)

 

Rör ihop färskost och jordnötssmör. Tillsätt florsockret och vispa upp till en fluffig konsistens. Vispa ner grädden lite i taget till en krämig och fluffig konsistens. Stick in tyllen i sidan av varje munk och spritsa in fyllningen.

 

 

Garnering:

 

50–100 g mörk choklad

florsocker att pudra över

 

Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad eller i mikron. Ringla choklad över varje munk och avsluta genom att sikta över lite florsocker.