123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Raspberry Curd Pie

Recept (Svenska)

Raspberry Curd Pie

isabella kourieh

 Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Mördegsbotten

 

90 g florsocker (11⁄2 dl)
270 g vetemjöl (4 1⁄2 dl)
180 g rumstempererat smör
20 g äggula (1)
100 g mörk choklad, 70 %, till pensling

 

Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock fyrkant och fodra en pajform med löstagbar kant, vars sidor mäter 22 cm. Använd alternativt en rund form med diametern 24 cm. Låt degen gå ända upp över kanterna och skär sedan bort överflödig deg. Nagga bottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen tills pajen fått en gyllenbrun färg, i 13–15 minuter. Låt pajskalet svalna i formen.

Smält chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen.

 

Halloncurd

3 gelatinblad
400 g frysta och tinade hallon
100 g ägg (2)
100 g äggula (5)
130 g strösocker (11⁄2 dl)
2 lime, färskpressad saft
100 g osaltat smör

 

Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Mixa hallonen med en stavmixer och passera sedan purén genom en finmaskig sil. Rör samman ägg och äggulor i en bunke. Koka upp puré, socker och limesaft och häll ner i bunken. Blan- da och häll tillbaka alltsammans i kastrullen. Sjud på låg värme och under konstant omrörning tills krämen börjar tjockna.

Ta bort från plattan och häll över i en bunke. Skär smöret i små bitar och tillsätt det tillsammans med gela- tinet. Rör om tills smöret har smält. Låt svalna. Fördela halloncurden jämnt i pajskalet och låt stelna i kylen eller frysen. Dekorera med färska hallon före ser- vering.

Pajen kan förvaras i frysen i 3–4 dagar.Tina i kylen och garnera med hallonen före servering.

 

Garnering

200 g färska hallon