123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Summer Berry Cake

Recept (Svenska)

Summer Berry Cake

isabella kourieh

 Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

12–14 bitar

 

Tårtbottnar:

330 g vetemjöl (5 ½ dl)
510 g strösocker (6 dl)
120 g kakao (3 dl)
15 g bikarbonat (1 msk)
7 g bakpulver (1 ½ tsk)
10 g salt (1 ½ tsk)
10 g vaniljsocker (1 msk)
165 g ägg (3, rumstempererade)
350 g mjölk (3 ½ dl)
180 g vegetabilisk olja (2 dl)
350 g kokande vatten (3 ½ dl)

 

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och mjöla 4 bakformar, 21–22 cm i diameter, och täck bottnarna med bakplåtspapper. Sikta ner alla torra ingredienser i en bunke. Vispa för hand ihop ägg, mjölk och olja lite lätt i en annan bunke. Blanda ner de torra ingredienserna i äggblandningen och rör ihop till en tjock, jämn smet. Tillsätt vattnet och blanda väl, smeten kommer att vara lös. Fördela smeten jämnt i formarna (ca 410 gram smet i varje) och grädda mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Känn med sticka att bottnarna är genomgräddade. Låt bottnarna svalna. Skär eventuellt till översidan på alla bottnar så att de blir raka.

 

 

Smörkräm:

400 g rumstempererat osaltat smör 
10 g vaniljsocker (1 msk) 
150 g äggvita (4–5)
220 g strösocker (2 ½ dl)
1 nypa salt

 

Vispa smör och vaniljsocker fluffigt i en bunke. Lägg äggvitor, socker och salt i en skål. Sätt skålen i ett vattenbad och vispa med elvisp tills alla sockerkristaller har lösts upp. Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills marängen är styv och har svalnat. Tillsätt lite i taget av smöret och vispa tills det blir en slät och fin kräm.

 

 

Mascarponefyllning:

500 g mascarpone 
150 g florsocker (2 ½ dl)
16 g vaniljsocker (1 ¾ msk)
250 g vispgrädde (2 ½ dl)
skalet av 1 citron

 

Vispa samman mascarpone, florsocker och vaniljsocker lite lätt i  en bunke. Rör ner grädden lite i taget. Vispa tills det blir en fast och fin kräm. Blanda till  sist ner citronskalet. Dela bären som ska vara i tårtan i små bitar. Lägg ihop tårtan med mascarponekräm och bärbitar mellan bottnarna. Täck hela tårtan med smörkräm och dekorera med bär och citronmeliss.

 

 

Garnering:

Färska bär och citronmeliss.