123 Street Avenue, City Town, 99999

(123) 555-6789

email@address.com

 

You can set your address, phone number, email and site description in the settings tab.
Link to read me page with more information.

Recept (Svenska)

Donuts med äppel- och kanelfyllning

isabella kourieh

25–30 donuts

 

Deg

350 g Mjölk, 3% (3 ½ dl)
15 g Jäst
100 g Strösocker (1 dl + 1 msk)
6 g Salt (1 tsk)
110 g Ägg (2)
15 g Äggula (1)
70 g Rumstempererat osaltat smör
750 g Vetemjöl (12 ½ dl)

1 liter vegetabilisk olja till fritering

Värm mjölken till 37 grader i en kastrull. Lös upp jästen med mjölken i en matberedare och rör om tills den har lösts upp. Tillsätt socker, salt, ägg, äggula, smör och ¾ av mjölet. Arbeta degen i 5 minuter på låg hastighet, tillsätt resten av mjölet och arbeta degen på medelhastighet tills den börjar släppa kanterna. Häll ut degen på ett mjölat bakplåtspapper, täck med bakduk och låt vila i 15–20 minuter. Flytta degen till en mjölad arbetsyta och kavla försiktigt ut degen till en cirka 1 ½ cm tjock platta. Ta med hjälp av en utstickare, diameter 7–8 cm, ut 25–30 rundlar och lägg dem på en plåt med mjölat bakplåtspapper. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 1 ½ timme. Värm upp oljan till 180 grader i en kastrull med höga kanter och fritera munkarna i cirka 30 sekunder på varje sida, eller tills de har fått en fin, gyllenbrun färg. Plocka upp munkarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper. Låt munkarna svalna helt.

 

 

Fyllning

300 g Färskost100 g Äppelmos
180 g Florsocker (3 dl)
50 g Vispgrädde (½ dl)
½ tsk Malen kanel

Rör ihop färskost och jordnötssmör. Tillsätt florsockret och vispa upp till en fluffig konsistens. Vispa grädden till fast konsistens och blanda ner den lite i taget. Stick in tyllen i sidan av varje munk och spritsa in fyllningen.

 

Garnering

Rulla i socker och kanel.