Biografi

 
 
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_b68d.jpg

Konditor, författare, programledare, bolagsbyggare, designer… Roy Fares har många strängar på sin lyra. Bakom hans framgångar ligger en blandning av passion och företagsamhet, men också en svaghet för det goda i livet. Eller som han själv uttrycker det: ”Man kommer en bra bit med talang, sedan är resten en massa hårt arbete och pannben”.

Roy Fares kom till Sverige som sexåring. Hans familj flydde inbördeskriget i Libanon, och 1990 påbörjade de ett nytt liv i Örebro. Roy kom från ett Libanon med en stark matkultur; bullriga middagar med släkt och familj var vardag och maten var alltid navet som alla samlades kring. På samma sätt vill Roy idag göra bakning till ett sätt att umgås med nära och kära.

Roy var ett stökigt barn. Distraherad. ”Inte helt hopplös, men alltid intresserad av allt annat än det som skulle göras för stunden”, säger han själv. Men när han lagade mat och bakade förvandlades hans stökighet till kreativitet.

Redan i tidiga tonåren uppmärksammades hans talang för bakning. Samma år som han fick sitt gesällbrev ställde han upp i SM för unga bagare – och vann. Inte så förvånande för en så tävlingsinriktad person som Roy. SM-guldet avlöstes av ett EM-brons för unga bagare, vilket i sin tur ledde till jobb på anrika Tössebageriet i Stockholm. 2010 blev han årets konditor i Sverige.

Sedan det stora genombrottet 2010 har Roy kommit att bli en av Sveriges mest omtyckta och efterfrågade konditorer. Han är författare till ett flertal bästsäljande receptböcker som getts ut på flera språk; hans första bok, ”Sweet!”, kom 2012 och vann Måltidsakademins pris i dessertklassen.

Vidare har två av hans böcker, ”United States of Cakes” och ”Sweet Spots of New York”, utsetts till världens bästa kokböcker i kategorin "amerikansk mat" i Gourmand World Cookbook Awards 2014 respektive 2017. Däremellan har han gett ut storsäljarna ”Delicious” och ”Cake Hero”.

I dag är Roy programledare och domare i ”Dessertmästarna” för sjunde säsongen i rad och i ”Julbak med dessertjuryn” för tredje året i rad. Han är en flitigt anlitad TV-personlighet som har synts i allt från TV4:s ”Kökets baktips” till sina egna program ”United States of Cakes” och ”Roy Fares i Amerika”, båda i Kanal 5. Han har släppt en egen kollektion köksredskap och på sociala medier har han gjort sig känd för att frikostigt dela med sig av sina bästa recept till sina 200.000 följare.

Och nu har han även lagt till titeln entreprenör på CV:et. Sedan 2017 driver han prisade MR Cake, ett av Stockholms mest populära caféer. På MR Cake möter USA-inspirerade bakverk den svenska cafékulturen. Under våren 2019 öppnar även MR Cake Göteborg. Det ofantliga intresset inför öppningen pekar på att kön kommer ringla sig lika långt på västkusten som på Rådmansgatan i Stockholm.

Med en så lång och fullspäckad karriärsresa skulle man kunna tro att den prisade stjärnkonditorn skulle vilja dra ner tempot. Så är inte fallet. ”Jag har så mycket mer planerat i framtiden”, säger han. ”Det här är bara början”.

 
 
UNADJUSTEDNONRAW_thumb_b665.jpg
 
petter-backlund-ploppestable-mrcake-roy-fares-mattias-ljungberg-press-496_low.jpg